środa, 30 stycznia 2019

Drożdżowe bułeczki, bez mleka i jajek!


Pewnie też lubisz smak świeżych maślanych bułeczek.. ale nie zawsze masz czas je kupić dlatego moje rozwiązanie jest zdecydowanie dla Ciebie! Klika wszędzie dostępnych składników i pyszne bułeczki wyczarujesz sam/sama w domu! Najlepiej zjeść te samego dnia, choć na drugi dzień też jeszcze są miękkie.

Składniki
8 bułeczek

Ciasto
  • 500g mąki
  • 25g świeżych drożdży
  • 300ml ciepłej wody
  • 70g cukru
  • 50g rozpuszczonego masła
Kruszonka
  • 60g masła
  • 60g cukru
  • 60g mąki

Wykonanie


Zaczynamy od rozpuszczenia masła i wystudzenia. Następnie drożdże mieszamy z wodą do rozpuszczenia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i wlewamy masło i wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie zagniatamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Czas na kruszonkę, wszystkie składniki wrzucamy do miski(ważne aby masło było zimne) i zagniatamy tak aby powstały grudki. Po godzinie ciasto dzielimy na małe kulki i układamy w kształt kwiatka na blaszce. Przykrywamy ściereczką i czekamy jeszcze 30 min aż trochę urosną. Wierzch smarujemy wodą i posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.
Pieczemy pierw przez 10 minut w 200 stopniach a następnie kolejne 20-25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!




1 komentarz:

  1. Prezentuje się wspaniale! Cudowne na weekendowe śniadanie z masłem, dżemem i do tego kakao- pyszotka :D

    OdpowiedzUsuń