Tym razem zapraszam na ciasto pełne wiosny!
Nie bójcie się tego szpinaku, który jest głównym składnikiem, nie jest wyczuwalny w smaku :)
Składniki
blaszka 24x24 cm
- 300 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml śmietany kremówki
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 1 galaretka agrestowa
- granat
Jajka ucieramy z cukrem, następnie powoli dolewamy olej dalej miksujemy. Następnie zmniejszamy obroty i wysypujemy przesianą mąkę z proszkiem.Na koniec dodajemy szpinak, który należy odsączyć z nadmiaru wody. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 40-45 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z wystudzoną galaretką.
Ciasto po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia na kratce. Wierzch należy skroić i pokruszyć. Na ciasto wykładamy wcześniej przygotowany krem i posypujemy pokruszonym ciastem i owocami granatu :)
Jeśli lubisz wilgotne ciasta można nasączyć ciasto po upieczeniu i skrojeniu góry sokiem z jednej cytryny z wodą.
Ciasto wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto leśny mech, zawsze mi smakuje.
OdpowiedzUsuń