Proste i pyszne ciasto, które nie wymaga dużo czasu ani skomplikowanych składników. Idealnie się sprawdzi wtedy gdy w lodówce zostały białka z wcześniej przygotowywanych potraw czy ciast.
Składniki
blaszka 27x17 cm ale sprawdzi się też kwadratowa np. 24x24 cm
Ciasto
- 200 g masła
- opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka + 1 jajko
- 2 i 1/2 szklanki mąki
Beza
- 6 białek
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
- 400 g ulubionego dżemu z owocami
Wykonanie
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy kulkę i chłodzimy 30 min w lodówce (jeśli nie mamy czasu można pominąć chłodzenie). Następnie wykładamy na blaszce wcześniej wysmarowanej masłem. Podpiekamy około 20 minut w 180 stopniach. W międzyczasie ubijamy pianę z białek z dodatkiem soku z cytryny. Do sztywnej piany dodajemy mąkę i cukier. Energicznie miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, rozkładamy dżem i bezę. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez około 30 minut. Należy pilnować ciasta aby beza się zarumieniła ale nie spaliła :)
Pyszne ciasto. Będę piekła w weekend
OdpowiedzUsuń