środa, 10 kwietnia 2019

Jak naturalnie zabarwić jajka?


Cześć!
Dzisiaj nie będzie przepisu tylko kilka wskazówek, które ułatwią Wam przygotowania do Wielkanocy. Na pewno każdy z Was lubi kolorowe pisanki, ale nie zawsze jest czas aby przygotować je z wykorzystaniem naturalnych składników.
Przygotowałam krótką ściągawkę poniżej :)
  • różowy - żurawina(sok), malina
  • jasnoczerwony -  buraki
  • brązowy - łupki z cebuli, mocna kawa, herbata
  • jasnożółty -  sok z pomarańczy, cytryny, zmielony kminek 
  • żółty -  kurkuma, curry
  • jasnozielony -  szpinak
  • niebieski - borówka amerykańska, liście z czerwonej kapusty
  • czarny -  kora dębu, olchy, łupiny orzecha
  • fioletowy -  płatki kwiatu ciemnej malwy, hibiskus (np.herbata)
A teraz jak się za to zabrać?
Nic innego jak wygotować wywar z wybranym składnikiem, po zagotowaniu odcedzić i dodać trochę octu dla utrwalenia koloru. Jajko można moczyć tylko przez chwilę lub nawet zostawić na kilka godzi. Wszystko zależy od tego jaki efekt chcemy otrzymać. Mocne kolory na pewno będą po kilku godzinach a pastelowe nawet po kilku minutach.  Należy również pamiętać o tym, że kolor skorupki jajka również ma duże znaczenie podczas farbowania.


0 komentarze:

Prześlij komentarz