Składniki (ok.20 sztuk) :
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
-2 jajka
- cukier waniliowy
- 1 łyżka oleju
dodatkowo:
- dżem
- patyczki
- 1 czekolada
- posypka
Wykonanie:
Mokre składniki wymieszać i dodać sypkie. Masę doprowadzić do gładkości i przelać do foremki tak aby zapełnić ją z tej strony bez dziurek. Na końcu nałożyć po łyżeczce dżemu do każdej kulki. Przykryć drugą częścią foremki i włożyć do piekarnika. piec ok.10-15 min w 170 stopniach. Po wyjęciu wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jedną stronę patyczka zanurzyć w czekoladzie i na kuć na gotową kulkę. Następnie zanurzyć w czekoladzie i posypce. Odłożć do zastygnięcia.
SMACZNEGO!
Super Ci wyszły, jakie równiutkie!
OdpowiedzUsuń