Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszny pszenny chlebek, szczególnie dla tych, którzy nie mogą się przekonać do ciemnego pieczywa. Chleb na bazie przepisu od Ewy z Baby w kuchni.
Pyszny, prosty i wciąż świeży przez kilka kolejnych dni po upieczeniu.
Składniki
na blaszkę prostokątna 13x32
- 225 g mąki pszennej typu 450
- 225 g mąki pszennej typu 650
- 300 ml wody
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Do miski wsypać wszystkie suche składniki. Wodę podgrzać tak aby była ciepła ale nie gorąca! Wlać do sypkich składników, na koniec dolać olej. Zagnieść wszystko i ulepić kulkę. Przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia przez około 1.5 godziny. Następnie przełożyć do foremki, przykryć i odczekać jeszcze godzinę. Piec 30 minut w 180 stopniach.
Ciekawy przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDo robienia chleba trzeba mieć talent, którego mi niestety brakuje...
OdpowiedzUsuńFajny wpis!
OdpowiedzUsuńartykuł na 6!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój styl pisania
OdpowiedzUsuń