sobota, 30 stycznia 2016

Drożdżowe oponki



Składniki : 
- 4,5 szklanki mąki
- 25 g drożdży 
- 4 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mleka
-2 łyżki śmietany 18%
-3 żółtka 
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki alkoholu
- 3 kostki smalcu

Wykonanie : 

1) Wykonaj rozczyn. Mleko+2łyżki cukru+pokruszone drożdże. Podgrzej do rozpuszczenia drożdży. Nasza mieszanka musi być lekko ciepła nie może być gorąca gdyż zaparzą się drożdże. Także lepiej chłodniejsze niż za gorące. Do gotowego rozczynu dodaj 1/2 szklanki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

2) Po wyrośnięciu dodaj do masy resztę mąki czyli 4 szklanki, 2 łyżki cukru, śmietanę, żółtka, rozpuszczone i zimne masło, alkohol. Gotowe zagnieć i odstaw na ok.40 min. 

3) Gotowe ciasto podziel na części i wałkuj na grubsze placki. Wycinaj większe i mniejsze kółka, możesz użyć innego kształtu jak ja np. kwiatków. Dodatkowo małe wycinane środki również możesz upiec powstaną mini pączki. Rozgrzej dobrze 3 kostki smalcu i smaż na nim swoje oponki aż do zrumienienia. Następnie odsącz na ręczniku papierowym i podawaj z cukrem pudrem lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i ulubioną posypką. 



SMACZNEGO !








1 komentarz:

  1. jakie śliczne te ciasteczka i pewnie smaczne ;-)

    -----------------------------------------------------------

    http://bit.ly/2exPe2V

    OdpowiedzUsuń