piątek, 29 kwietnia 2016

Ciasteczka z czekoladą



Składniki : 

- 180 g masła 
- 1 jajko+jedno żółtko
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 100 g cukru brązowego
- 2 łyżki mleka 
- 1 czekolada gorzka( bezglutenowa np. z goplany)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

Czekoladę należy zetrzeć na małych oczkach na takie 'wiórki'. Masło, jajko,cukry,mleko, proszek wszystko to zagnieść i na koniec dodać wiórki czekoladowe i ponownie zagnieść gdy ciasto jest za suche należy dodać odrobinę mleka. Ciasto chłodzić w lodówce ok.30 min. Następnie formować małe kuleczki i spłaszczać. Następnie piec w piekarniku ok.20 min w 180 stopniach. 






Powiązane wpisy:

  • Nadziane pierniczki Składniki(ok.60 sztuk): - 2,5 szklanki mąki  - 1 jajko - 1/2 szklanki miodu - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 łyżka masła - 1 łyżka przyprawy do… Read More
  • Rogaliki z musem jabłkowym Składniki ( ok. 20 sztuk):  - 2 szklanki mąki - 2 łyżki cukru - 25 g drożdży( świeżych) - 60 ml mleka - 100 g masła -2 jajka Mus: - 5-… Read More
  • Rogaliki z makiem Składniki(ok.60 sztuk): - 600 g mąki  - 400 g masła - 5 żółtek - 200 g śmietany 18% - 110 g cukru pudru - olejek migdałowy dodatkowo: - 2 cyt… Read More
  • Ciasteczka z czekoladą Składniki :  - 180 g masła  - 1 jajko+jedno żółtko - cukier waniliowy - 2 szklanki mąki kukurydzianej - 100 g cukru brązowego - 2 łyżki… Read More
  • Ryżowe ciasteczka Składniki :  - 180 g masła  - 1 jajko+jedno żółtko - cukier waniliowy - 2 szklanki mąki ryżowej - 100 g cukru  - 2 łyżki mleka&n… Read More

0 komentarze:

Prześlij komentarz