sobota, 17 września 2016

Rogaliki z musem jabłkowym

Składniki ( ok. 20 sztuk): 
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 25 g drożdży( świeżych)
- 60 ml mleka
- 100 g masła
-2 jajka
Mus:
- 5-6 jabłek
- 3 łyżki miodu
- 20 g masła

Na początek rozpuszczamy masło  i studzimy. Następnie robimy rozczyn, do garnuszka wlewamy mleko, pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do momentu aż nasza mieszanka zrobi się ciepła ale nie gorąca! Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wbjiamy jedno jajko+żółtko, rozczyn i wystudzone masło. Wyrabiamy i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia ok.40 min. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę jabłka. Na patelni rozgrzewamy miód i masło. Dodajemy jabłka i podpiekamy. Gotowe studzimy. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt jedna łyżeczka jabłek i zwijamy. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem, smarujemy wierzch każdego rogalika odrobiną białka które zostało i posypujemy cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 15 min. 
SMACZNEGO!


4 komentarze:

  1. O jaka pyszność! Uwielbiam takie cuda. Może kiedyś wyczaruję :) Pozdrawiam! sznuraskowo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne! Zjadłabym wszystkie sama:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne rogaliki, idealne do popołudniowej herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rogaliki takie malutkie ale słodycz idealna

    ---------------------------------------------

    http://bit.ly/2exPe2V

    OdpowiedzUsuń