- 180 g masła - 1 jajko+jedno żółtko - cukier waniliowy - kilka kropelek olejku cytrynowego - 350 g mąki kukurydzianej - 1 szklanka cukru trzcinowego - sok z jednej cytryny - paczka landrynek Masło zagniatamy z jajkiem, żółtkiem, cukrem, mąką. Na koniec dodajemy sok z cytryny i olejek.Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce 30-40 min. Następnie rozwałkowujemy, ciasto jest bardzo kruche więc ciasteczka muszą być grubsze. Wycinamy kształ i środek ciastka. W środek każdego kładziemy pół jednej landrynki. Pieczemy ok. 7-8 min do zrumieniania w 170 stopniach. Po wyjęciu należy odczekać chwilę aż landrynka zastygnie i przełożyć na kratkę w celu całkowitego wystygnięcia.
Cytrynowe ciasteczka
Składniki
20-25 sztuk
150 g mąki ryżowej
150 g mąki kukurydzianej
70 g miodu
1 jajko
sok z jednej cytryny
3 łyżki jogurt…Read More
Kukurydziane okienka
Fot. Marta Lewandowska
- 180 g masła
- 1 jajko+jedno żółtko
- cukier waniliowy
- kilka kropelek olejku cytrynowego
- 350 g mąki kukurydzi…Read More
Ciasteczka z czekoladą
Składniki :
- 180 g masła
- 1 jajko+jedno żółtko
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 100 g cukru brązowego
- 2 łyżki…Read More
Oczka z marmoladą
- szklanka mąki pszennej (może być kukurydziana aby ciastka były bezglutenowe)
- 1/3 szklanki cukru pudru lub brązowego cukru
- cukier wanil…Read More
nie wydają się trudne, a wyglądają super
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! Bardzo proste a efekt zdumiewający :)
UsuńWłaśnie znalazłem pomysł na dekoracje ciasteczek :) Dzieki
OdpowiedzUsuńSuper! Fajnie, że się przydało :)
UsuńWspaniałe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
Moim zdaniem wszystko fajnie napisane dziękuje za pomysły :)
OdpowiedzUsuń