piątek, 24 lutego 2017

Sernik z jabłkami




Składniki: 


ciasto:
-1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
-1/2 szklanki cukru pudru
-100 g masła
-2 żółtka 
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo: 
- 5-6 dużych jabłek 

masa:
-1 kg sera
-200 ml śmietany 18%
-100 g masła
-1,5 szklanki cukru
-4 jajka + białka, które zostały z ciasta 
-2 opakowania budyniu śmietankowego


Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wcześniej wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą.Podpiekamy spód około 15 min do zarumienienia. 

Następnie tarkujemy obrane wcześniej jabłka na grubych oczkach i wykładamy na podpieczony spód.

Na koniec przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy śmietanę,ser i budynie. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy delikatnie łyżką. Łączymy do powstania gładkiej masy. Wylewamy na jabłka. Pieczemy około godziny w 180 stopniach.

Ciasto na podstawie przepisu z Moje Wypieki ;) 

0 komentarze:

Prześlij komentarz