piątek, 24 lutego 2017

Sernik z jabłkami




Składniki: 


ciasto:
-1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
-1/2 szklanki cukru pudru
-100 g masła
-2 żółtka 
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo: 
- 5-6 dużych jabłek 

masa:
-1 kg sera
-200 ml śmietany 18%
-100 g masła
-1,5 szklanki cukru
-4 jajka + białka, które zostały z ciasta 
-2 opakowania budyniu śmietankowego


Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wcześniej wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą.Podpiekamy spód około 15 min do zarumienienia. 

Następnie tarkujemy obrane wcześniej jabłka na grubych oczkach i wykładamy na podpieczony spód.

Na koniec przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy śmietanę,ser i budynie. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy delikatnie łyżką. Łączymy do powstania gładkiej masy. Wylewamy na jabłka. Pieczemy około godziny w 180 stopniach.

Ciasto na podstawie przepisu z Moje Wypieki ;) 

Powiązane wpisy:

  • Szarlotka z kukurydzianą kruszonką Pyszna szarlotka na bazie mąki kukurydzianej, bez dodatków innych mąk. Każdy kto unika glutenu śmiało może przygotować, kruche z masą jabłko… Read More
  • Szarlotka z orzechami Spód : - 2 szklanki mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy - 1/2 szklanki cukru pudru - kostka masła - 5 żołtek  Ca… Read More
  • Sernik z jabłkami Składniki:  ciasto: -1 i 1/2 szklanki mąki pszennej -1/2 szklanki cukru pudru -100 g masła -2 żółtka  -1 łyżeczka proszku do pieczeni… Read More
  • Szarlotka :) Coś prostego na niedzielne popołudnie do kawy :)  Szarlotka na bazie kruchego ciasta, musu jabłkowego i bezy.. Ciasto: - 1 szklanka mąki&nbs… Read More
  • Jabłecznik z budyniem Jesień jest już z nami co widać za oknem. Ja już również w kuchni staram się przestawić na jesienne wypieki i korzystać jeszcze z sezonowych owoc… Read More

0 komentarze:

Prześlij komentarz