poniedziałek, 6 marca 2017

Muffinki z kremem czekoladowym


Składniki(6 dużych muffinek lub 12 mniejszych):
-1 szklanka wody gazowanej
-2 jajka
-1/2 szklanki oleju
-2 lyżeczki proszku do pieczenia
-2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru lub ksylitolu/erytrolu/cukru brązowego

Dodatkowo: 
- 250 ml śmietany 30%
- 2 łyżki kremu czekoladowego typu nutella( można użyć też masła orzechowego wtedy uzyskamy krem orzechowy) 
- posypka

Na początku mieszamy ze sobą mokre składniki czyli jajka, woda, olej następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i cukier. Masa powinna być gęsta i jednolita. Przelewamy do papilotek i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Jeśli nie wiesz w czym je upiec zapraszam do postu dzięki któremu zdecydujesz co najlepiej wybrać KLIK
Gdy muffinki ostygną możemy zabrać się za krem, ubijamy śmimetanę 30% na sztywno. Na koniec dodajemy wybrany krem i miksujemy jeszcze chwilę. Gotowym dekorujemy nasze wypieki :) 

SMACZNEGO! 



Powiązane wpisy:

  • Czekoladowe muffiny Składniki : - 300 g mąki - 150 g cukru - 3 jajka - 120 g masła - 1 łyżeczka sody - 2 łyżeczki proszku do pieczenia  - 250 ml mleka - 1 cukier… Read More
  • Muffiny bananowe Tym razem inna wersja babeczek.,z bananami:)  Szybkie,smaczne i piękne :)  Składniki (ok.24 sztuki) :  - 1 jajko - 1 szkla… Read More
  • Marchewkowe babeczki :) Tym razem coś mniej słodkiego.. Marchewkowe muffinki ! :) Robiliście kiedyś ?  Składniki (ok.20-25 sztuk): -4 jajka -1 szklanka cukru -cuk… Read More
  • Pijane muffinki Składniki(12 dużych muffinek):  -4 jajka -200 g krówek -1 szklanka cukru -1 szklanka maślanki -1 szklanka likieru ( ja użyłam kawowego) -2 … Read More
  • Pulchniutkie babeczki :) Jeden z najstarszych przepisów w moim notatniku to właśnie ten na babeczki. Zawsze wychodzą przepyszne :) Do środka można dodać m.in. dżem, czekoladę… Read More

3 komentarze:

  1. Uwielbiam trzymać dietę z blogerami:). Jako, że moja asertywność jest nijaka, a i szkoda nie sprawdzić autentycznosci przepisu oraz rzetelności i kompetencji blogera..... :)))))))

    OdpowiedzUsuń
  2. A taki krem długo wytrzymuje? Bo ja mam słabe doświadczenia i każdy po dłuższej chwili spływał mi z muffinek :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli śmietana jest porządnie ubita to jaknajbardziej kilka godzin może stać ale w takim nie za ciepłym pomieszczeniu. Jeśli jednak doda się serek mascarpone to wtedy już krem nie ma prawa się rozpłynać nawet w ciepłym. Gwarancją dobre kremu jest dobra śmietana. Ja już wypróbowałam wiele marek i jednak widzę różnicę. Polecam śmietanę 30% z netto( żółty kubeczek).

      Usuń