piątek, 17 lutego 2017

Sernik z musem malinowym


Składniki:
- 300 g płatków kukurydzianych (jeśli przygotowujesz ciasto bez glutenu upewnij się, że płatki kukurydziane nie zawierają nawet śladowych ilości glutenu) 
- 2 czekolady ( bez glutenu np. Goplana) 
- 800 ml zmikowanych malin
- 800 g serka waniliowego homogenizowanego 
- 2 żelatyny na 1 l wody 
- 1 galaretka zielona
- 1 galaretka pomarańczowa 

Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu mieszamy i zostawiamy do całkowitego stężenia. Płatki kruszymy na mniejsze kawałki, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z płtakmi. Masę wylewamy na wcześniej przygotowaną tortownice wyłożoną papierem do pieczenia, lub sreberkiem. Następnie każdą z żelatyn rozpuszczamy osobno w pół szklance gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia się, studzimy. Następnie jedną dodajemy do zmiksowanych malin a drugą do serka. Na koniec wcześniej przygotowane galaretki kroiimy na kawałki i wrzucamy do masy serowej. Gotową wylewamy na czekoladowy spód a na koniec wylewamy mus malinowy. Całość chłodzimy najlepiej całą noc przed podaniem. 

Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz