wtorek, 18 kwietnia 2017

Sernik na ryżowo-kukurydzianym spodzie


Składniki:

Spód:
- 5 łyżek mąki ryżowej
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 100g masła 
- 2 łyżki śmietany 
- 2 jajka

Masa serowa:
- 1kg sera 
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy 
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300ml śmietany 18% 

Dodatkowo: 
- masa krówkowa gostyńska
-migdały

Wykonanie: 

Wszsystkie składniki na ciasto należy zagnieść do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie rozłożyć na blaszce wysmarowanej masłem. Podpiec 10 min w 180 stopniach. 

Masa serowa, białka ubijamy na sztywno i odstawiamy. Następnie ser, żółtka,cukier,mąkę i śmietanę mieszamy do uzskania gładkeij masy i na koniec dodajemy białka. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy godzinę w 180 stopniach. 

Gotowy upieczony sernik wyciągamy i studzimy. Krówkę podgrzewamy w misce nad gorącą wodą na tyle by łatwo było ją rozprowadzić na cieście. Migdały należy podpruszyć na suchej patelni przez chwilę aby nabrały złotego koloru. Krówkę rozprowadzamy i posypujemy migdałami. 

1 komentarz:

  1. Bardzo oryginalny ten spód. Serniczek z pewnością był wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń