Składniki:
Spód:
- 5 łyżek mąki ryżowej
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 100g masła
- 2 łyżki śmietany
- 2 jajka
Masa serowa:
- 1kg sera
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300ml śmietany 18%
Dodatkowo:
- masa krówkowa gostyńska
-migdały
Wykonanie:
Wszsystkie składniki na ciasto należy zagnieść do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie rozłożyć na blaszce wysmarowanej masłem. Podpiec 10 min w 180 stopniach.
Masa serowa, białka ubijamy na sztywno i odstawiamy. Następnie ser, żółtka,cukier,mąkę i śmietanę mieszamy do uzskania gładkeij masy i na koniec dodajemy białka. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy godzinę w 180 stopniach.
Gotowy upieczony sernik wyciągamy i studzimy. Krówkę podgrzewamy w misce nad gorącą wodą na tyle by łatwo było ją rozprowadzić na cieście. Migdały należy podpruszyć na suchej patelni przez chwilę aby nabrały złotego koloru. Krówkę rozprowadzamy i posypujemy migdałami.
Bardzo oryginalny ten spód. Serniczek z pewnością był wyśmienity :)
OdpowiedzUsuń