poniedziałek, 31 lipca 2017

Sernik z czerwoną porzeczką


Składniki (okrągła blaszka): 

-250 g margaryny 
-180 g ciastek czekoladowych
-180g białej czekolady
-100 g gorzkiej czekolady 90%
-100 g porzeczki 
-5 jajek
-1 kg sera w wiaderku 
-350 g jogurtu naturalnego (gęstego)
-1 łyżka mleka
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-cukier waniliowy 

Wykonanie: 

Gorzką czekoladę rozpuszczamy z margaryną, studzimy. Ciastka kruszymy na najmniejsze kawałki i mieszamy z lekko przestudzoną czekoladą z margaryną. Białką czekoladę rozpuszczamy z łyżką mleka i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gotową masę z ciastek ukladamy na dnie okrągłej blaszki. Do miski wrzucamy ser, jogurt, jajka, cukier waniliowy oraz rozpuszczoną białą czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Porzeczki myjemy, obieramy z ogonków jeśli mamy i wysypujemy na wierzch. Pieczemy w 180 stopniach przez 60 min. 

SMACZNEGO! :)

1 komentarz:

  1. Raz w życiu jadłam sernik z czerwoną porzeczką i bardzo mi smakował. Twój również wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń