Składniki
kwadratowa blaszka 24 x 24 cm
-250 g masła
-1 szklanka cukru/ksylitolu/erytrolu
-2 łyżki wody
-1/2 szklanki mleka
-6 łyżek kakao
-4 jajka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 szklanki mąki
-3 gruszki
W garnuszku rozpuszczamy masło wraz z mlekiem, wodą, cukrem i kakao. Płynną masę odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ubijamy białka na sztywno, dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec z przestudzonej czekoladowej masy odlewamy pół szklanki na polewę i resztę dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitości. Obieramy gruszki, myjemy i kroimy na małe kawałki. Wysypujemy na wierzch ciasta. Pieczemy przez 40 min w 180 stopniach.
0 komentarze:
Prześlij komentarz