Składniki
6 sztuk
ciasto
- 25 g świeżych drożdży
- 300 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- łyżeczka cukru
- 25 ml oleju
- 1 jajko
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka soli
farsz
- filet z kurczaka
- keczup
- 6 pieczarek
- 50 g sera
Sposób przygotowania
1. Na początku w garnuszku łączymy mleko z cukrem i drożdżami. Podgrzewamy tak aby wszystko było ciepłe ale nie gorące( za gorące mleko w połączeniu z drożdżami może je zaparzyć).
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, przyprawy oraz ciepłe mleko z drożdżami. Na koniec dolewamy olej i ugniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 min.
3. Gdy nasze ciasto nabiera objętości pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pieczarki. Następnie myjemy i kroimy filet z kurczaka na małe kawałki, dodajemy ulubioną przyprawę i również smażymy.
4. Gotowe ciasto(powinno podwoić swoją objętość) dzielimy na 6 częście i z każdej formujemy krążki, ukladamy na blaszce do pieczenia. Smarujemy placki keczupem, kładziemy kawałek sera, pieczarki i kurczaka. Wierch możemy przykryć serem. Zapiekamy przez 15 min w 170 stopniach.
Najlepiej smakują ciepłe.
Oo, akurat mam mega ochotę na pizze - super!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Na pewno smakują nieziemsko
OdpowiedzUsuń