środa, 30 sierpnia 2017

Mini pizza

Małe pizze to idelany pomysł na obiad. Pulche drożdżowe ciasto z uubionymi dodatkami na pewno zasmakuje każdemu.



Składniki
6 sztuk

ciasto


  • 25 g świeżych drożdży 
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • 25 ml oleju 
  • 1 jajko
  • łyżeczka pieprzu 
  • łyżeczka soli


farsz



  • filet z kurczaka
  • keczup 
  • 6 pieczarek 
  • 50 g sera


Sposób przygotowania

1. Na początku w garnuszku łączymy mleko z cukrem i drożdżami. Podgrzewamy tak aby wszystko było ciepłe ale nie gorące( za gorące mleko w połączeniu z drożdżami może je zaparzyć).

2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, przyprawy oraz ciepłe mleko z drożdżami. Na koniec dolewamy olej i ugniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 min.

3. Gdy nasze ciasto nabiera objętości pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pieczarki. Następnie myjemy i kroimy filet z kurczaka na małe kawałki, dodajemy ulubioną przyprawę i również smażymy.

4. Gotowe ciasto(powinno podwoić swoją objętość) dzielimy na 6 częście i z każdej formujemy krążki, ukladamy na blaszce do pieczenia. Smarujemy placki keczupem, kładziemy kawałek sera, pieczarki i kurczaka. Wierch możemy przykryć serem. Zapiekamy przez 15 min w 170 stopniach. 
Najlepiej smakują ciepłe.

2 komentarze: