czwartek, 28 września 2017

Maślane bułeczeki w kształcie misiów


Składniki 
6 misiów

- 600 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży 
- 100 g masła 
- 80 g cukru lub erytrolu/ksylitolu/cukru brązowego lub miodu
- 1 jajko+żółtko
- 1 szklanka mleka

Wykonanie

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie w garnuszku przygotowujemy rozczyn. Mleko z łyżeczką cukru i pokruszonymi drożdżami mieszamy do momentu kiedy będzie ciepłe( ale nie wrzące! wtedy zaparzymy nasze drożdże).W misce umieszczamy mąkę, cukier, jajko i żółtko. Na koniec dodajemy ciepłe masło i rozczyn. Wszystko zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy pod przykryciem ściereczki do podwojenia objętości na około godzinę. 
Na koniec formujemy poszczególne elementy i przyklejamy do siebie aby uzyskać kształt misia. Pieczemy na papierze przez około 15 min w 180 stopniach. Aby ciasto się zrumieniło możemy posmarować każdego misia białkiem przed wsadzeniem do piekarnika. 



2 komentarze: