czwartek, 15 lutego 2018

Łaciata babka


Babka piaskowa w dodatku marmurkowa to doskonałe ciasto do kawy czy herbaty. Szybka i prosta w wykonaniu a w dodatku zawsze się udaje! 

Składniki
blaszka 24x12
  • 180 g mąki pszennej 
  • 180 g mąki ziemniaczanej 
  • 120 ml oleju 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie 
Jajka wraz z cukrami ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy mąki wraz z proszkiem. Na koniec dodajemy olej. 3/4 powstałej masy przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia a do 1/4 dodajemy kakao i energicznie mieszamy. Następnie wylewamy na wierzch jasnego ciasta. 
Pieczemy przez około 50 min w 180 stopniach. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz