czwartek, 5 lipca 2018

Kukurydziane ciasteczka ze słonecznikiem



Coś dla tych, którzy lubią niecodziennie połączenia produktów. Słonecznik w tych ciastkach świetnie komponuje się  z mąką kukurydzianą. Powstają pyszne, kruche żółciutkie ciasteczka.

Składniki
(na ok. 30–35 sztuk)

  • 300 g mąki kukurydzianej
  • 150 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 50 g sezamu
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • słonecznik łuskany do dekoracji
Przygotowanie
Wszystkie składniki zagniatamy w misce, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, należy dodać trochę mąki. Następnie gotowe ciasto wkładamy na 30–40 minut do lodówki. Po tym czasie z małych kawałków ciasta formujemy kulki, spłaszczamy je i posypujemy słonecznikiem (dociskamy, żeby ziarenka przykleiły się do ciastek).


Pieczemy przez ok. 10–15 minut w 180 stopniach.

A tutaj znajdziecie również ebook z pysznymi i zdrowymi przepisami :) 




0 komentarze:

Prześlij komentarz