Coś
dla tych, którzy lubią niecodziennie połączenia produktów. Słonecznik w tych
ciastkach świetnie komponuje się z mąką
kukurydzianą. Powstają pyszne, kruche żółciutkie ciasteczka.
Składniki
(na ok. 30–35 sztuk)
- 300 g mąki kukurydzianej
- 150 g masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- 50 g sezamu
- 100 g jogurtu naturalnego
- słonecznik łuskany do dekoracji
Przygotowanie
Wszystkie składniki zagniatamy w misce, aż do uzyskania jednolitej,
gładkiej konsystencji. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, należy dodać trochę
mąki. Następnie gotowe ciasto wkładamy na 30–40 minut do lodówki. Po tym czasie
z małych kawałków ciasta formujemy kulki, spłaszczamy je i posypujemy
słonecznikiem (dociskamy, żeby ziarenka przykleiły się do ciastek).
Pieczemy przez ok. 10–15 minut w 180 stopniach.
A tutaj znajdziecie również ebook z pysznymi i zdrowymi przepisami :)
A tutaj znajdziecie również ebook z pysznymi i zdrowymi przepisami :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz