Gofry dyniowe.. czyli coś zupełnie innego niż tradycyjne gofry znad morza.
Ewa z BaBy w kuchni zainspirowała mnie do wypróbowania jej przepisu na te pyszności.
Było to również wyzwanie w grupie Ewy, którą znajdziecie na facebooku --> KLIK
Jesteście ciekawi smaku? Koniecznie wypróbujcie a poczujecie jesienny klimat ww swoim domu :)
Składniki
12 sztuk
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g zblendowanej ugotowanej dyni
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka galki muszkatołowej
- 2 jajka
- 200 ml wody gazowanej
- 200 ml mleka
- 80 ml oleju
Wykonanie
Na początku przygotowałam dynię do gotowania. Umytą, wydrążyłam, miąższ z wewnątrz umieściłam w garnku jak i boczne kawałki dyni bez skóry. Dodałam do tego odrobinę wody i gotowałam aż wszystkie kawałki zmiękną. Następnie zblendowałam wszystko na mus.
W misce połączyłam wszystkie mokre składniki oprócz białek, które ubiłam na sztywno w osobnej misce. Do mokrych składników( nie zapominając o dodaniu musu z dyni) dodałam po kolei suche. Na koniec wmieszałam delikatnie białka. Gofrownicę nagrzałam i smażyłam każdego gofra na złocisty kolor.
Pysznie smakują z dodatkiem dżemu lub bitej śmietany!
Polecam goraco bo jest przepyszne i super wyglada !
OdpowiedzUsuńOsobiście nigdy takich gofrów nie jadłam. Muszę spróbować zrobić
OdpowiedzUsuń