wtorek, 25 września 2018

Jabłecznik z budyniem


Jesień jest już z nami co widać za oknem. Ja już również w kuchni staram się przestawić na jesienne wypieki i korzystać jeszcze z sezonowych owoców. Tutaj mamy połączenie tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście z budyniem. Jedliście już kiedyś taką wersję? Bardzo polecam, palce lizać!

Składniki 
blaszka 24 x 24cm 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 6-7 jabłek
Wykonanie 
Mąkę, cukier, masło, proszek oraz żółtka zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną rozkładamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia a drugą wkładamy do zamrażalnika. 

Następnie przygotowujemy budyń. Dwa opakowania budyniu mieszamy z jedną szklanką mleka. Dwie pozostałe wlewamy do garnka i gotujemy. Przed wrzeniem, wlewamy budynie i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. 

Jabłka obieramy, możemy pokroić  na kawałki lub zetrzeć. Układamy na wcześniej przygotowanym spodzie. Na jabłka wylewamy gorący budyń. Na wierzch nalezy zetrzeć ciasto z zamrażalnika. 

Pieczemy około 40 min w 180 stopniach. Do zarumieniania się wierzchu. 


2 komentarze:

  1. Witaj. Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych. Może zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu? Serdecznie zapraszamy.
    www.katalogsmakow.pl

    OdpowiedzUsuń