Jesień jest już z nami co widać za oknem. Ja już również w kuchni staram się przestawić na jesienne wypieki i korzystać jeszcze z sezonowych owoców. Tutaj mamy połączenie tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście z budyniem. Jedliście już kiedyś taką wersję? Bardzo polecam, palce lizać!
Składniki
blaszka 24 x 24cm
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 3 szklanki mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 6-7 jabłek
Wykonanie
Mąkę, cukier, masło, proszek oraz żółtka zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną rozkładamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia a drugą wkładamy do zamrażalnika.
Następnie przygotowujemy budyń. Dwa opakowania budyniu mieszamy z jedną szklanką mleka. Dwie pozostałe wlewamy do garnka i gotujemy. Przed wrzeniem, wlewamy budynie i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki.
Jabłka obieramy, możemy pokroić na kawałki lub zetrzeć. Układamy na wcześniej przygotowanym spodzie. Na jabłka wylewamy gorący budyń. Na wierzch nalezy zetrzeć ciasto z zamrażalnika.
Pieczemy około 40 min w 180 stopniach. Do zarumieniania się wierzchu.
Witaj. Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych. Może zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu? Serdecznie zapraszamy.
OdpowiedzUsuńwww.katalogsmakow.pl
Uwielbiam takie ciasta <3
OdpowiedzUsuńTo ciasto nigdy się nie znudzi. Uwielbiam szarlotkę w każdej postaci.
OdpowiedzUsuń