niedziela, 9 grudnia 2018

Kostka piernikowa


Pyszny, szybki i łatwy piernik! Kiedy zapomnieliście zrobić ciasto na piernik, które powinno leżakowac przez dłuższy czas ten przepis jest świetną alternatywą! Na nic nie musisz czekać tylko kupić wszystkie niezbędne składniki i upiec mięciutki i aromatyczny piernik :) 

Składniki
blaszka 25x30 cm 

  • 300g miodu 
  • 500 g mąki pszennej 
  • 100 g masła 
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki przyprawy do piernika( jeśli nie lubicie mocno aromatycznego piernika to wystarczy dodać 2 łyżki)
  • 100 g orzechów włoskich 
  • 80 g skórki pomarańczowej 
  • słoiczek ulubionego dżemu
Wykonanie 

Miód wraz z masłem rozpuszczamy w garnuszku(nie doprowadzamy do wrzenia) następnie dodajemy przyprawę do piernika. Kolejny krok to dosypanie przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Gotową masę zostawiamy do wystygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy pojedyńczo żółtka i miksujemy. Wsypujemy posiekane orzechy włoskie i skórkę pomarańczową. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do piernikowego ciasta. Gotowe wylewamy na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Czas pieczenia to około 20-25 min w 180 stopniach. Należy obserować aby ciasto nam się nie spiekło. Kiedy ciasto jest już upieczone i wystudzone przekrawamy piernik na pół i przekładamy dżemem. Kroimy w kostkę i zjadamy :)


3 komentarze:

  1. Mmm idealny przepis na świąteczne ciasto - warto zapisać przepis i wykorzystać bliżej świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. [...] Gotowe wylewamy na blaszkę wysmarowaną[...] No i tu bym się kłócił. Robiłem dzisiaj ciasto wg. powyższego przepisu i jest tak ciężkie, że jego rozmieszanie graniczy z cudem. Nawet dodanie na koniec piany z białek nie wiele pomaga, a konsystencja ma niewiele wspólnego nawet z półpłynną.

    W związku z powyższym, zwiększyłem porcję miodu, masła + dodatkowe jajko i 100g mniej mąki. Dopiero wtedy ciasto nadawało się do mieszania i w miarę sprawnego rozprowadzenia w foremce.

    Tak czy inaczej, wyszło, smakuje, polecam :)

    OdpowiedzUsuń