Pyszny, szybki i łatwy piernik! Kiedy zapomnieliście zrobić ciasto na piernik, które powinno leżakowac przez dłuższy czas ten przepis jest świetną alternatywą! Na nic nie musisz czekać tylko kupić wszystkie niezbędne składniki i upiec mięciutki i aromatyczny piernik :)
Składniki
blaszka 25x30 cm
- 300g miodu
- 500 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki przyprawy do piernika( jeśli nie lubicie mocno aromatycznego piernika to wystarczy dodać 2 łyżki)
- 100 g orzechów włoskich
- 80 g skórki pomarańczowej
- słoiczek ulubionego dżemu
Wykonanie
Miód wraz z masłem rozpuszczamy w garnuszku(nie doprowadzamy do wrzenia) następnie dodajemy przyprawę do piernika. Kolejny krok to dosypanie przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Gotową masę zostawiamy do wystygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy pojedyńczo żółtka i miksujemy. Wsypujemy posiekane orzechy włoskie i skórkę pomarańczową. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do piernikowego ciasta. Gotowe wylewamy na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Czas pieczenia to około 20-25 min w 180 stopniach. Należy obserować aby ciasto nam się nie spiekło. Kiedy ciasto jest już upieczone i wystudzone przekrawamy piernik na pół i przekładamy dżemem. Kroimy w kostkę i zjadamy :)
Mmm idealny przepis na świąteczne ciasto - warto zapisać przepis i wykorzystać bliżej świąt! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! :)
Usuń[...] Gotowe wylewamy na blaszkę wysmarowaną[...] No i tu bym się kłócił. Robiłem dzisiaj ciasto wg. powyższego przepisu i jest tak ciężkie, że jego rozmieszanie graniczy z cudem. Nawet dodanie na koniec piany z białek nie wiele pomaga, a konsystencja ma niewiele wspólnego nawet z półpłynną.
OdpowiedzUsuńW związku z powyższym, zwiększyłem porcję miodu, masła + dodatkowe jajko i 100g mniej mąki. Dopiero wtedy ciasto nadawało się do mieszania i w miarę sprawnego rozprowadzenia w foremce.
Tak czy inaczej, wyszło, smakuje, polecam :)