środa, 13 lutego 2019

Deser a'la tiramisu



Nie jest to zwykły deser tiramisu..
A co dodatkowego znajdziecie wewnątrz? Mus truskawkowy!
Idealne połączenie na walentynkowy deser 💓

Składniki
4 pucharki

  • 2 jajka
  • 200 g serka mascarpone
  • 200-300 g zmiksowanych truskawek
  • 200 g biszkoptów
  • szklanka zaparzonej kawy
  • kakao do dekoracji
  • 1/3 szklanki cukru

Wykonanie
Na początku jajka należy sparzyć gorąca wodą. Następnie ubić na sztywną pianę białka. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i wymieszać z serkiem. Na koniec wmieszać delikatnie białka. Gotowa masa może być dosyć rzadka jednak pod wpływem chłodzenia w lodówce masa zgęstnieje.

Na dno pucharków wylać warstwę truskawkowego musu na to kilka biszkoptów nasączonych kawą i trochę kremu. Kolejno biszkopty nasączone kawą i krem. Wierzch posypujemy kakao.

KONIECZNIE CHŁODZIMY W LODÓWCE CO NAJMNIEJ 5 GODZIN! 
A najlepiej całą noc przed podaniem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz