środa, 1 maja 2019

Batoniki czekoladowe


Batoniki czekoladowe, które super nadadzą się jako dodatek do kawy czy jako słodka przekąska na piknik. Bardzo łatwy przepis, nawet dla kogoś kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem :) 

Składniki
blaszka 12 x 25 cm 
  • 110 g zmielonych lub posiekanych orzechów laskowych
  • 200 g mleka w proszku
  • 125 ml mleka
  • 125 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki erytrolu lub cukru
  • 2 łyżki kakao
  • do dekoracji użyłam kulek z firmy OtoLandia *🤗 Możecie też wykorzystać ryż preparowany do posypania na koniec.
Przygotowanie
W rondelku rozpuszczamy tłuszcz wraz z erytrolem/cukrem i mlekiem. Kiedy wszystko się połączy, odstawić z palnika i odczekać chwilę. Następnie wsypać kakao dobrze wymieszać i dosypać mleko w proszku. Na koniec wsypać orzechy i ponownie wymieszać. Gotową masę wylać do blaszki i posypać kulkami lub ryżem. Dodatkowo warto ręką docisnąć do masy aby się dobrze przykleiły. Chlodzić w lodówce minimum 2-3 godziny. Następnie jeden duży baton pokroić na mniejsze kawałki.

* Jeśli chcesz przygotować batoniki z kulkami, których ja użyłam możesz zrobić zakupy w sklepie OtoLandia z 15% zniżką na całe zakupy! Wystarczy wpisać kod: muffinek w koszyku zakupowym :) 
Kod ważny do 29.05.2019r.


1 komentarz: