Batoniki czekoladowe, które super nadadzą się jako dodatek do kawy czy jako słodka przekąska na piknik. Bardzo łatwy przepis, nawet dla kogoś kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem :)
Składniki
blaszka 12 x 25 cm
- 110 g zmielonych lub posiekanych orzechów laskowych
- 200 g mleka w proszku
- 125 ml mleka
- 125 g masła lub margaryny
- 3 łyżki erytrolu lub cukru
- 2 łyżki kakao
- do dekoracji użyłam kulek z firmy OtoLandia *🤗 Możecie też wykorzystać ryż preparowany do posypania na koniec.
Przygotowanie
W rondelku rozpuszczamy tłuszcz wraz z erytrolem/cukrem i mlekiem. Kiedy wszystko się połączy, odstawić z palnika i odczekać chwilę. Następnie wsypać kakao dobrze wymieszać i dosypać mleko w proszku. Na koniec wsypać orzechy i ponownie wymieszać. Gotową masę wylać do blaszki i posypać kulkami lub ryżem. Dodatkowo warto ręką docisnąć do masy aby się dobrze przykleiły. Chlodzić w lodówce minimum 2-3 godziny. Następnie jeden duży baton pokroić na mniejsze kawałki.
* Jeśli chcesz przygotować batoniki z kulkami, których ja użyłam możesz zrobić zakupy w sklepie OtoLandia z 15% zniżką na całe zakupy! Wystarczy wpisać kod: muffinek w koszyku zakupowym :)
Kod ważny do 29.05.2019r.
* Jeśli chcesz przygotować batoniki z kulkami, których ja użyłam możesz zrobić zakupy w sklepie OtoLandia z 15% zniżką na całe zakupy! Wystarczy wpisać kod: muffinek w koszyku zakupowym :)
Kod ważny do 29.05.2019r.
Super wpis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń