środa, 8 maja 2019

Sernik z solonym karmelem



Dzisiaj coś na przełamanie słodkości czyli sernik z solonym karmelem!
Od jakiegoś czasu ten rodzaj karmelu stał się bardzo popularny, a czy Wy próbowaliście kiedyś zrobić go samemu? Jeśli nie to zapraszam do wypróbowania tego ciasta :) 
Na pewno nie pożałujecie. 


Składniki
blaszka o średnicy 26 cm 

Ciasto kruche
  • 2 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 12 %
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g masła
Masa serowa
  • 6-7 jajek + białko z ciasta kruchego
  • 200 g cukru
  • 1 kg sera
  • 1 budyń śmietankowy + mleko do rozmieszania budyniu (ok
  •  1/4 szklanki) 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z jednej cytryny
Solony karmel
  • 4 łyżki cukru
  • 8 łyżek śmietanki 30%
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
Wykonanie 

Ciasto kruche zaczynamy przygotowywać od zagniecenia w misce wszystkich wyżej wymienionych składników. Gotowe wykładamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy 10 min w 180 stopniach.

Masę serową należy zacząć od utarcia żółtek z cukrem na puszystą masę. Następnie partiami dodawać ser i miksować. Dodać sok z cytryny oraz rozmieszany budyń w mleku i mąkę ziemniaczaną. Następnie należy ubić sztywną pianę z białek i wymieszać z masą serową delikatnie! Gotową masę wylać na podpieczone ciasto. Piec 1 godzinę i 30 minut w 140 stopniach. Po wyjęciu i wystudzeniu przygotować karmel.

Na patelnię wsypać cukier i pozostawić do całkowitego rozpuszczenia. Nie mieszać! Gdyby zrobi się lekko brązowy dodać olej kokosowy i śmietankę. Energicznie mieszać. Gdy powstanie jednolita masa dodać sól. Wszystko wymieszać i udekorować sernik.

1 komentarz: