Dzisiaj coś na przełamanie słodkości czyli sernik z solonym karmelem!
Od jakiegoś czasu ten rodzaj karmelu stał się bardzo popularny, a czy Wy próbowaliście kiedyś zrobić go samemu? Jeśli nie to zapraszam do wypróbowania tego ciasta :)
Na pewno nie pożałujecie.
blaszka o średnicy 26 cm
Ciasto kruche
- 2 szklanki mąki
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 12 %
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g masła
- 6-7 jajek + białko z ciasta kruchego
- 200 g cukru
- 1 kg sera
- 1 budyń śmietankowy + mleko do rozmieszania budyniu (ok
- 1/4 szklanki)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z jednej cytryny
- 4 łyżki cukru
- 8 łyżek śmietanki 30%
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka soli morskiej
Ciasto kruche zaczynamy przygotowywać od zagniecenia w misce wszystkich wyżej wymienionych składników. Gotowe wykładamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy 10 min w 180 stopniach.
Masę serową należy zacząć od utarcia żółtek z cukrem na puszystą masę. Następnie partiami dodawać ser i miksować. Dodać sok z cytryny oraz rozmieszany budyń w mleku i mąkę ziemniaczaną. Następnie należy ubić sztywną pianę z białek i wymieszać z masą serową delikatnie! Gotową masę wylać na podpieczone ciasto. Piec 1 godzinę i 30 minut w 140 stopniach. Po wyjęciu i wystudzeniu przygotować karmel.
Na patelnię wsypać cukier i pozostawić do całkowitego rozpuszczenia. Nie mieszać! Gdyby zrobi się lekko brązowy dodać olej kokosowy i śmietankę. Energicznie mieszać. Gdy powstanie jednolita masa dodać sól. Wszystko wymieszać i udekorować sernik.
Sernik nie dla mnie, ponieważ nie lubię smaku sernika :D
OdpowiedzUsuń