Szybkie i idealne ciasto do popołudniowej kawy :)
Jeśli nie macie mąki pszennej możecie śmiało zrobić spód cały kukurydziany lub odwrotnie cały pszenny.
Ciasto
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 150 g masła
- 5 łyżek cukru
- 1 jajko
- 100 g białej czekolady
- 200 g śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- ulubione owoce
Wykonanie
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą konsystencję i chodźmy w lodówce 30 min. Następnie wykładamy na blaszce do tarty i pieczemy około 15-20 minut.
Następnie czekamy aż się ostudzi. W międzyczasie przygotowujemy krem, czekoladę rozpuszczalny w kąpieli wodnej i czekamy aż przestygnie.
Następnie ubijania na sztywno śmietanę, dodajemy serek i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę. Krem mozna schodzić a następnie wyłożyć na zimny spód.
Na koniec posypać owocami.
Pycha! Apetycznie wygląda to ciasto.
OdpowiedzUsuń