niedziela, 29 listopada 2015

Piernikowe muffiny



Składniki (ok.12 sztuk) :

-szklanka mąki
-1/2 szklanki cukru brązowego
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżka kakao
-2 jajka
-5 łyżek oleju
- 1/2 szklanki mleka
-100/150 g orzechów włoskich (posiekanych)

dodatkowo: 
- powidła/marmolada
-300 ml śmietany 30%
-2 łyżki cukru pudru
- czerwony barwnik



W jednej misce mieszamy składniki mokre a w drugiej suche na końcu łączymy razem w dosyć gęstą masę. Wlewamy do papilotek na koniec dodajemy po łyżeczce powideł. Pieczemy ok.25-30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. W miedzy czasie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i na końcu dodajemy barwnik. Gotowy krem wykładamy na zimne muffiny. 


SMACZNEGO !



1 komentarz: