poniedziałek, 6 marca 2017

Muffinki z kremem czekoladowym


Składniki(6 dużych muffinek lub 12 mniejszych):
-1 szklanka wody gazowanej
-2 jajka
-1/2 szklanki oleju
-2 lyżeczki proszku do pieczenia
-2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru lub ksylitolu/erytrolu/cukru brązowego

Dodatkowo: 
- 250 ml śmietany 30%
- 2 łyżki kremu czekoladowego typu nutella( można użyć też masła orzechowego wtedy uzyskamy krem orzechowy) 
- posypka

Na początku mieszamy ze sobą mokre składniki czyli jajka, woda, olej następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i cukier. Masa powinna być gęsta i jednolita. Przelewamy do papilotek i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Jeśli nie wiesz w czym je upiec zapraszam do postu dzięki któremu zdecydujesz co najlepiej wybrać KLIK
Gdy muffinki ostygną możemy zabrać się za krem, ubijamy śmimetanę 30% na sztywno. Na koniec dodajemy wybrany krem i miksujemy jeszcze chwilę. Gotowym dekorujemy nasze wypieki :) 

SMACZNEGO! 



Powiązane wpisy:

  • Babeczki z herbatnikami Składniki 12 sztuk  2 jajka 400 g jogurtu naturalnego 120 g herbatników 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do piec… Read More
  • Waniliowe muffiny z polewą karmelową Składniki 9 sztuk  Ciasto 3 jajka  1 szklanka mąki cukier waniliowy  kilka kropelek olejku waniliowego  80 g cukru 2 łyżecz… Read More
  • Babeczki ze słonecznikiem Składniki(9 sztuk): -2 jajka -200 ml mleka -50 g cukru lub ksylitolu/erytrolu/cukru brązowego -1 łyżeczka proszku do pieczenia -200 g mąki… Read More
  • Babeczka w 3 minutyBabeczka w 3 minuty... jak? To bardzo proste i pyszne, świetny pomysł na deser dla niezapowiedzianych gości czy po postu wtedy kiedy nie mamy czasu na… Read More
  • Brzoskwiniowe babeczki Składniki (9 sztuk): -3 brzoskwinie  -1/2 szklanki oleju -200 g jogurtu naturalnego -3 jajka -100 g cukru  -170 g mąki -2 łyżeczki prosz… Read More

3 komentarze:

  1. Uwielbiam trzymać dietę z blogerami:). Jako, że moja asertywność jest nijaka, a i szkoda nie sprawdzić autentycznosci przepisu oraz rzetelności i kompetencji blogera..... :)))))))

    OdpowiedzUsuń
  2. A taki krem długo wytrzymuje? Bo ja mam słabe doświadczenia i każdy po dłuższej chwili spływał mi z muffinek :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli śmietana jest porządnie ubita to jaknajbardziej kilka godzin może stać ale w takim nie za ciepłym pomieszczeniu. Jeśli jednak doda się serek mascarpone to wtedy już krem nie ma prawa się rozpłynać nawet w ciepłym. Gwarancją dobre kremu jest dobra śmietana. Ja już wypróbowałam wiele marek i jednak widzę różnicę. Polecam śmietanę 30% z netto( żółty kubeczek).

      Usuń