wtorek, 2 maja 2017

Babeczki na bazie białej czekolady


Składniki( około 12 sztuk):
- 100 g białej czekolady
-150 g masła
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 10 łyżek mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dżem
- 250 g śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy z czekolada i odstawiamy do przestygnięcia. Letnią masę przelewamy do miski, dodajemy jajka, mleko i na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być gęsta. Gotową przekładamy do papilotek, na koniec po łyżeczce dżemu do każdej muffinki. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Gotowe studzimy i przygotowujemy czekoladowy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno z serkiem i kakao jeśli lubimy słodkie kremy  możemy dodac cukier). Dekorujemy wedle uznania.


Powiązane wpisy:

  • Malinowe babeczki Proste, wilgotne muffiny z dużą porcją malin!  Prosty przepis dla każdego, nie ma w nim trudnego :) Jeśli nie lubisz malin śmiało dodaj co… Read More
  • Owsiane muffiny Muffiny bardzo wilgotne, wyrośnięte i pyszne!  Jeśli na co dzień nie używacie mąki pszennej możecie zastąpić ją mąką kukurydzianą, a zamias… Read More
  • Dyniowe muffiny Pyszne muffiny na bazie dyniowego musu! To jest idealny przepis na wykorzystanie miąższu, który został Wam po wydrążeniu dyni na haaloweenowy lam… Read More
  • Cynamonowe babeczki Składniki  9 sztuk  Ciasto 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru 2 łyżki sypkiego maku 125 ml wody gazowanej  2 łyżki olej… Read More
  • Mini babeczki Mini babeczki idealne do koszyczka wielkanocnego kiedy chcemy mieć w nim swój własny wypiek. Wykorzystałam do tego mini foremki sylikonowe w kształ… Read More

1 komentarz:

  1. Każdy twój wpis jest tak naprawdę inny ale za każdym razem trzymasz poziom

    OdpowiedzUsuń