poniedziałek, 16 października 2017

Cytrynowe ciasteczka



Składniki 
20-25 sztuk 

  • 150 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki kukurydzianej 
  • 70 g miodu
  • 1 jajko
  • sok z jednej cytryny 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 125 g oleju kokosowego w stanie stałym 

Wykonanie

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, dobrze zagniatając. Kiedy mamy już idealnie gładkie ciasto odrywamy po kawałku i formujemy kulki, które potem spłaszczamy. Gotowe ciasteczka układamy na blaszcze z papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 min w 180 stopniach do zarumieniania się. Ciasteczka można po wystygnięciu udekorować rozpuszczoną czekolada czy lukrem. 




Powiązane wpisy:

  • Ciasteczka z czekoladą Składniki :  - 180 g masła  - 1 jajko+jedno żółtko - cukier waniliowy - 2 szklanki mąki kukurydzianej - 100 g cukru brązowego - 2 łyżki… Read More
  • Kukurydziane ciasteczka ze słonecznikiem Coś dla tych, którzy lubią niecodziennie połączenia produktów. Słonecznik w tych ciastkach świetnie komponuje się  z mąką kukurydzianą. Po… Read More
  • Kukurydziane okienka Fot. Marta Lewandowska - 180 g masła  - 1 jajko+jedno żółtko - cukier waniliowy - kilka kropelek olejku cytrynowego - 350 g mąki kukurydzi… Read More
  • Oczka z marmoladą - szklanka mąki pszennej  (może być kukurydziana aby ciastka były bezglutenowe) - 1/3 szklanki cukru pudru lub brązowego cukru - cukier wanil… Read More
  • Cytrynowe ciasteczka Składniki  20-25 sztuk  150 g mąki ryżowej 150 g mąki kukurydzianej  70 g miodu 1 jajko sok z jednej cytryny  3 łyżki jogurt… Read More

1 komentarz: