Wykonanie Masło zagniatamy ze wszystkimi składnikami na gładką masę. Jeśli ciasto się za bardzo klei należy dodać trochę mąki a jeśli jest zbyt suche odrobinę jogurtu naturalnego lub śmietany. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce około jednej godziny. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy ulubione kształty. Pieczemy na papierze do pieczenia przez 8-10 min w 180 stopniach. Ciasteczka pieką się bardzo szybko należy pilnować ciastka by się nie spaliły. Przestudzone dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Przechowujemy w metalowej puszce.
Piernikowy domek
Przepis na domek zawiera tyle składników aby utworzyć z niego wszystkie elementy konstrukcyjne domu, powierzchnię pod domek oraz elementy dodatkowe…Read More
Cynamonowe babeczki
Składniki
9 sztuk
Ciasto
3 jajka
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru
2 łyżki sypkiego maku
125 ml wody gazowanej
2 łyżki olej…Read More
Maślane ciasteczka
Składniki
50 sztuk
250 g masła
1 jajko + żółtko
100 g cukru
400 g mąki
sok z dwóch cytryn
Dodatkowo
tab…Read More
Gorąca biała czekolada
Składniki
kubek 500 ml
400 ml mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 g białej czekolady
Przygotowanie
Do g…Read More
Miodowe pierniczki
Składniki
50 sztuk
250 g margaryny
150 g cukru brązowego
2 łyżki przyprawy do piernika
4 łyżki miodu
600 g mąki
1 jajko
1 łyżeczka sody
Wyko…Read More
Przepięknie je ustroiłaś. Z pewnością są przepyszne!
OdpowiedzUsuń