Składniki : - 180 g masła - 1 jajko+jedno żółtko - cukier waniliowy - 2 szklanki mąki ryżowej - 100 g cukru - 2 łyżki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego Masło, jajko,cukry,mleko, proszek wszystko to zagnieść gdy ciasto jest za suche należy dodać odrobinę mleka. Ciasto chłodzić w lodówce ok.30 min. Następnie formować małe kuleczki i spłaszczać. Następnie piec w piekarniku ok.20 min w 180 stopniach.
Cytrynowe ciasteczka
Składniki
20-25 sztuk
150 g mąki ryżowej
150 g mąki kukurydzianej
70 g miodu
1 jajko
sok z jednej cytryny
3 łyżki jogurt…Read More
Ciasteczka z czekoladą
Składniki :
- 180 g masła
- 1 jajko+jedno żółtko
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 100 g cukru brązowego
- 2 łyżki…Read More
Kukurydziane okienka
Fot. Marta Lewandowska
- 180 g masła
- 1 jajko+jedno żółtko
- cukier waniliowy
- kilka kropelek olejku cytrynowego
- 350 g mąki kukurydzi…Read More
Oczka z marmoladą
- szklanka mąki pszennej (może być kukurydziana aby ciastka były bezglutenowe)
- 1/3 szklanki cukru pudru lub brązowego cukru
- cukier wanil…Read More
nie używałam jeszcze maki ryżowej, ale te ciacha wyglądają kusząco :)
OdpowiedzUsuńLubię takie proste i szybkie ciasteczka formowane w dłoni :).
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie :) Zrobię je na jutrzejszą wizytę u znajomych :)
OdpowiedzUsuń