wtorek, 3 maja 2016

Ryżowe ciasteczka





Składniki : 

- 180 g masła 
- 1 jajko+jedno żółtko
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 100 g cukru 
- 2 łyżki mleka 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

 Masło, jajko,cukry,mleko, proszek wszystko to zagnieść  gdy ciasto jest za suche należy dodać odrobinę mleka. Ciasto chłodzić w lodówce ok.30 min. Następnie formować małe kuleczki i spłaszczać. Następnie piec w piekarniku ok.20 min w 180 stopniach. 



Powiązane wpisy:

  • Kukurydziane ciasteczka ze słonecznikiem Coś dla tych, którzy lubią niecodziennie połączenia produktów. Słonecznik w tych ciastkach świetnie komponuje się  z mąką kukurydzianą. Po… Read More
  • Cytrynowe ciasteczka Składniki  20-25 sztuk  150 g mąki ryżowej 150 g mąki kukurydzianej  70 g miodu 1 jajko sok z jednej cytryny  3 łyżki jogurt… Read More
  • Ciasteczka z czekoladą Składniki :  - 180 g masła  - 1 jajko+jedno żółtko - cukier waniliowy - 2 szklanki mąki kukurydzianej - 100 g cukru brązowego - 2 łyżki… Read More
  • Kukurydziane okienka Fot. Marta Lewandowska - 180 g masła  - 1 jajko+jedno żółtko - cukier waniliowy - kilka kropelek olejku cytrynowego - 350 g mąki kukurydzi… Read More
  • Oczka z marmoladą - szklanka mąki pszennej  (może być kukurydziana aby ciastka były bezglutenowe) - 1/3 szklanki cukru pudru lub brązowego cukru - cukier wanil… Read More

3 komentarze:

  1. nie używałam jeszcze maki ryżowej, ale te ciacha wyglądają kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie proste i szybkie ciasteczka formowane w dłoni :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają rewelacyjnie :) Zrobię je na jutrzejszą wizytę u znajomych :)

    OdpowiedzUsuń