wtorek, 3 maja 2016

Ryżowe ciasteczka





Składniki : 

- 180 g masła 
- 1 jajko+jedno żółtko
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 100 g cukru 
- 2 łyżki mleka 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

 Masło, jajko,cukry,mleko, proszek wszystko to zagnieść  gdy ciasto jest za suche należy dodać odrobinę mleka. Ciasto chłodzić w lodówce ok.30 min. Następnie formować małe kuleczki i spłaszczać. Następnie piec w piekarniku ok.20 min w 180 stopniach. 



Powiązane wpisy:

  • Jogurtowe ciasteczka Pyszne, kruche ciasteczka idealne do kawy czy herbaty.  Aby zachować ich świeżość na dłużej należy przechowywać w metalowej puszce. Składni… Read More
  • Maślane ciasteczka Składniki 50 sztuk  250 g masła 1 jajko + żółtko  100 g cukru 400 g mąki  sok z dwóch cytryn  Dodatkowo  tab… Read More
  • Puszyste pierniczki Tym razem  mam dla Was przepis na pyszne i puszyste pierniczki!  Nie muszą leżakować żeby je zjeść to najważniejsze :) Składnik… Read More
  • Chatka piernikowa + szablon Chatka piernikowa to idealny pomysł na własnoręczną  dekorację stołu świątecznego!  Nada się również jako prezent dla najbliższej osoby,… Read More
  • Laski mikołaja Lecimy z przepisem na ciasteczka w kształcie lasek mikołaja. Święta niebawem może warto zrobić coś efektownego? :) SkładnikiNa około 50 sztuk Ciast… Read More

3 komentarze:

  1. nie używałam jeszcze maki ryżowej, ale te ciacha wyglądają kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie proste i szybkie ciasteczka formowane w dłoni :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają rewelacyjnie :) Zrobię je na jutrzejszą wizytę u znajomych :)

    OdpowiedzUsuń