Kruche ciasto ze śliwkami pokryte pianką! Pszenna mąka zastąpiona kukurydzianą nadaje pięknego żółtego koloru. Smak? Pyszne, kruche idealne do kawy czy herbaty :) Składniki blaszka 24x24 cm ciasto
5 żółtek
200 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki kukurydzianej
50 g cukru
nadzienie
1 kg śliwek
bułka tarta do obsypania
pianka
łyżka mąki ziemiaczanej
5 łyżek cukru
5 białek
Wykonanie Na początku zagniatamy wszystkie składnki na ciasto. Do uzyskania głakiej konsystencji, formujemy kulkę. Dzielimy na dwie części. Jedną rozkładamy na blaszce i podpiekamy przez około 15 min w 170 stopniach. Drugą mrozimy. W międzyczasie myjemym, kroimy śliwki i oprószamy w bułce tartej. Na koniec białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru oraz mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód wykładamy śliwki,piankę oraz starte mrożone ciasto na wierzch. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.
Truskawkowe ciasto z kruszonką
Sezon na truskawki w pełni więc dlaczego nie wykorzystać ich do ciasta?
Pyszne, puszyste na bazie jogurtu z dużą ilością kruszonki!
…Read More
Winne gruszki
Pyszne wilgotne czekoladowe ciasto z galaretkowym musem na bazie białego wina z kawałkami owoców.. Wierzch okrywa biała warstwa bitej śmiet…Read More
Ciasto czekoladowe z gruszkami
Składniki
kwadratowa blaszka 24 x 24 cm
-250 g masła
-1 szklanka cukru/ksylitolu/erytrolu
-2 łyżki wody
-1/2 szklanki mleka
-6 ły…Read More
Kora
Składniki
blaszka 24x24
Ciasto
150 g orzechów włoskich posiekanych
100 g rodzynek
100 g wiórek kokosowych
1 łyżka mąki
1 łyże…Read More
Właśnie ciasto wstawiłam do piekarnika ;) masła musiałam dać trochę więcej, bo nie kleiło się... nie podziurkowalam spodu widelcem, teraz na zdjęciach to widzę, piana mi się przebiła.... hmmm ciekawe czy wyjdzie... ;)
Hihi, nawet bez proszku do pieczenia wyszło ciasto. Zrobiłam potem drugi raz, dodając kakao i pychotka ;) są ludzie, którym bardziej smakowało ciasto pierwsze :) fajny przepis, będę robić częściej
Ooo, coś świetnego! Po zdjęciach widać, że mąka kukurydziana super się sprawdziła :)
OdpowiedzUsuńpewnie,że super! :) Oprócz smaku nadaje taki piękny żółty kolor :)
UsuńWłaśnie ciasto wstawiłam do piekarnika ;) masła musiałam dać trochę więcej, bo nie kleiło się... nie podziurkowalam spodu widelcem, teraz na zdjęciach to widzę, piana mi się przebiła.... hmmm ciekawe czy wyjdzie... ;)
OdpowiedzUsuńOoo nie.... Nie dodałam proszku do pieczenia :(
OdpowiedzUsuńHihi, nawet bez proszku do pieczenia wyszło ciasto. Zrobiłam potem drugi raz, dodając kakao i pychotka ;) są ludzie, którym bardziej smakowało ciasto pierwsze :) fajny przepis, będę robić częściej
OdpowiedzUsuń