- 180 g masła - 1 jajko+jedno żółtko - cukier waniliowy - kilka kropelek olejku cytrynowego - 350 g mąki kukurydzianej - 1 szklanka cukru trzcinowego - sok z jednej cytryny - paczka landrynek Masło zagniatamy z jajkiem, żółtkiem, cukrem, mąką. Na koniec dodajemy sok z cytryny i olejek.Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce 30-40 min. Następnie rozwałkowujemy, ciasto jest bardzo kruche więc ciasteczka muszą być grubsze. Wycinamy kształ i środek ciastka. W środek każdego kładziemy pół jednej landrynki. Pieczemy ok. 7-8 min do zrumieniania w 170 stopniach. Po wyjęciu należy odczekać chwilę aż landrynka zastygnie i przełożyć na kratkę w celu całkowitego wystygnięcia.
Rogaliki z makiem
Składniki(ok.60 sztuk):
- 600 g mąki
- 400 g masła
- 5 żółtek
- 200 g śmietany 18%
- 110 g cukru pudru
- olejek migdałowy
dodatkowo:
- 2 cyt…Read More
Ryżowe ciasteczka
Składniki :
- 180 g masła
- 1 jajko+jedno żółtko
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 100 g cukru
- 2 łyżki mleka&n…Read More
Czekoladowe ciasteczka z krówką
Składniki(ok.60 sztuk):
-500 g masy krówkowej
-250 g masła
-190 g cukru
- cukier waniliowy
- 1 czekolada gorzka
- 700 g mąki
Wykon…Read More
Rogaliki z musem jabłkowym
Składniki ( ok. 20 sztuk):
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 25 g drożdży( świeżych)
- 60 ml mleka
- 100 g masła
-2 jajka
Mus:
- 5-…Read More
nie wydają się trudne, a wyglądają super
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! Bardzo proste a efekt zdumiewający :)
UsuńWłaśnie znalazłem pomysł na dekoracje ciasteczek :) Dzieki
OdpowiedzUsuńSuper! Fajnie, że się przydało :)
UsuńWspaniałe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
Moim zdaniem wszystko fajnie napisane dziękuje za pomysły :)
OdpowiedzUsuń